SPORTSHOWROOM

Filter op

  • Sorteren

  • Geslacht

  • Merk (Nike)

  • Lijn

  • Collectie (Air Max 1)

  • Samenwerking (Patta)

Air Max 1 x Patta

Toen Nike in 2006 voor het eerst samenwerkte met Patta, was het creatieve streetwearmerk nog maar twee jaar oud. Het eerste model van het duo - een opvallende Air Max 90 gemaakt in samenwerking met het Nederlandse hiphoppublicatie State Magazine - bevatte de passies van de oprichters van Patta, Edson Sabajo en Guillaume Schmidt, die zowel sneakerfans als liefhebbers van platenzaken zijn. Dit populaire ontwerp zette de toon voor hun toekomst als Air Max liefhebbers, en slechts drie jaar later kwamen Nike en Patta weer bij elkaar om de laatste te helpen bij de viering van het 5-jarig bestaan. Hiervoor ontwikkelden ze een set speciaal ontworpen Nike Air Max 1 x Patta kleurstellingen. De baanbrekende visible air sneaker, die al lang wordt geassocieerd met de Amsterdamse hiphopsubcultuur, heeft altijd een speciale band gehad met Patta's thuisstad, waardoor het de perfecte schoen is om de prestaties van het merk te eren. De resulterende collectie vormde het begin van een prachtige samenwerking die zou leiden tot een aantal van de meest gewilde Air Max 1's aller tijden.

De eerste Air Max 1 x Patta sneakers worden gekenmerkt door het gebruik van eersteklas materialen, een mix van denim en ademend mesh met fijn suède en nubuck in naam van zowel comfort als stijl. De eerste twee imiteren de klassieke kleurblokken van de originele AM1, de Purple Denim voegt dieppaarse nuances toe aan het spatbord en de swooshes, die gemaakt zijn van het titulaire materiaal, evenals de tong- en hielmarkering, waarvan de eerste een groot Patta-logo boven de bekende Air Max-tekst heeft. De Chlorophyll-editie kiest voor een aangename kleur groen op de eerder genoemde elementen in contrast met de witte tussenzool, mesh onderlaag en gladde grijze nubuck overlays. Beide kleurstellingen werden in beperkte oplage uitgebracht en zijn tot op de dag van vandaag populaire verzamelobjecten. Het derde lid van de 5th Anniversary serie is niet minder gewild, ook al werd hij in grotere aantallen gemaakt dan zijn soortgenoten. Hij staat bekend als Denim Corduroy vanwege de integratie van deze stoffen in de marineblauwe overlays van het bovenwerk en zit vol met gedurfde tonale variaties gevormd door de juxtapositie van de schemerige panelen met de groene swooshes, paarse mesh onderlaag en felrode tongbranding.

Deze drie kleurstellingen zijn door de jaren heen allemaal populair gebleven en hun succes heeft de weg vrijgemaakt voor nog veel meer Nike Air Max 1 x Patta samenwerkingen. 2010 leverde twee nieuwe AM1's op, waarvan er één werd ontworpen met de hulp van Peter Jensen onder zijn populaire bijnaam Parra. De Nederlandse ontwerper en kunstenaar had al met beide merken afzonderlijk gewerkt en dit kwam tot uiting in hun duidelijke synergie en gecombineerde creatieve talent, wat resulteerde in een van de meest begeerde van alle Nike x Patta sneakers - de Air Max 1 Patta x Parra Cherrywood. De asymmetrische kenmerken weerspiegelen Parra's abstracte stijl, de felle kleuren Patta's gedurfde kleurgebruik en de luxe materialen Nike's voorliefde voor fijne, kenmerkende details. Een rijke tint bordeauxrood bedekt het bovenwerk van suède en chenille, terwijl het speciale Parra-logo op het harige tonglabel prijkt en de binnenzool is versierd met een unieke Patta x Parra graphic waarin subtiel een Nike swoosh is verwerkt. De andere Patta x Nike release uit 2010 is een chique zwart-witte versie met de bijnaam Lucky Green naar de levendige tint die de hiel- en tongmarkering, de TPU oogjes aan de voorkant van de kraag en de Air Max unit opfleurt. Net als zijn leeftijdsgenoten maakt hij gebruik van hoogwaardige materialen, dit keer via een zwart ballistisch gaas bedekt met canvas panelen in dezelfde tint en witte textiele swooshes.

In het volgende decennium bleven Nike en Patta samenwerken, maar pas in 2021 keerden ze terug naar het Air Max 1 silhouet. Deze keer gaven ze het een geheel nieuwe look en ontwikkelden ze vier kleurstellingen met een kenmerkend gegolfd spatbord. De release ging gepaard met een serie korte films getiteld The Wave, die werden gemaakt om de relatie tussen Patta en de Air Max-gemeenschap te vieren, evenals de invloed van het merk op mode en cultuur. De serie is geregisseerd door multidisciplinair kunstenaar en filmmaker Mahaneela, met creatieve input van de Oscarwinnende filmregisseur Steve McQueen en cameo's van rappers Little Simz en Skepta. De serie gaat in op begrippen als gemeenschap en creativiteit gezien door de lens van jonge en aspirant-creatieven op het gebied van kunst, muziek en sport, die Nike en Patta hopen te versterken met hun werk. In de films fungeert de Nike Air Max 1 x Patta Waves met zijn golvende spatbord als symbool voor de eb en vloed van het verhaal. De Monarch kleurstelling komt overal terug, de oranje suède swooshes en het spatbord met golfpatroon steken af tegen het witte leer en grijze mesh dat de rest van het bovenwerk bedekt. De Noise Aqua-editie heeft dezelfde kleurvlakken, maar dan blauw in plaats van oranje, en bevat dezelfde kunstig geborduurde mini swoosh op de laterale voorvoet en het kenmerkende Patta-logo op de tong en binnenzool. De andere twee kleurstellingen in de set hebben ook deze elementen, maar breiden de speciale kleur van het spatbord ook uit naar de overlays op de kwartieren. De Rush Maroon contrasteert met zijn titulaire tint met een metallic zilveren mesh en oranje elementen op de binnenste en bovenste oogjes, terwijl de matzwarte leren overlays van de Black colourway worden afgezet tegen de helderwitte merkeffecten.

De Air Max 1 x Patta Waves beviel zo goed dat de merken besloten de collectie in 2022 uit te breiden met nog twee kleurstellingen. Voortbordurend op het thema van vorig jaar, kreeg deze nieuwe set de titel The Next Wave en werd geïnspireerd door het Afro-Amerikaanse spreekwoord "Each one teach one". In een krachtige belichaming van dit gezegde organiseerde de Patta Academy een mentoruitwisselingsevenement in Nike's SHAPA Soweto sportfaciliteit in Johannesburg om in contact te komen met de gemeenschap en deze te versterken door kansen te bieden aan getalenteerde jonge Afrikanen. De Next Wave begon met de release van de Dark Russet colourway - een opvallende editie bedekt met koperkleurige leren overlays op een zilveren mesh, met roze en blauwe accenten en dezelfde mini swoosh en golvende randen op het spatbord die de ontwerpen van 2021 kenmerkten. De opvolger is de White-kleurstelling, die een reeks witte en grijze tinten samenbrengt op het bovenwerk van mesh en leer, voordat de geheel witte buitenzool en retro ogende off-white tussenzool de elegante look compleet maken.

De Nike x Patta samenwerking bestaat nu al meer dan 15 jaar. In deze tijd zijn de merken naar elkaar toegegroeid en hebben ze een sterke band opgebouwd die een aantal opmerkelijk unieke sneakers heeft opgeleverd. Hun verbluffende collectie Air Max 1's vertegenwoordigt een aantal van hun beste werk en weerspiegelt de toewijding die beiden hebben aan hun vak en aan de wereldwijde fanbase die ze ondersteunen. Hun gezamenlijke colourways hebben niet alleen de creatieve mindset van artiesten, ontwerpers, muzikanten en andere ondernemende individuen over de hele wereld aangeboord, ze zijn ook het schoenontwerp ontstegen om een dieper verhaal over cultuur en gemeenschap te vertellen dat elke Nike Air Max 1 x Patta sneaker zijn eigen tijdloze kwaliteit geeft.

Rank de Nike Air Max 1 x Patta
(0)

SPORTSHOWROOM maakt gebruik van cookies. Over ons cookiebeleid.

Doorgaan

Kies je land

Europa

Amerika

Aziatisch-Pacifisch

Afrika

Midden-Oosten