SPORTSHOWROOM

Filter op

  • Sorteren

  • Geslacht

  • Merk (Nike)

  • Collectie (Air Force 1)

  • Stijl

  • Samenwerking (Louis Vuitton)

Air Force 1 x Louis Vuitton

Toen Nike begin jaren 2020 een partnerschap aanging met Louis Vuitton, kwam dat voor sommigen misschien als een verrassing. De combinatie van het sportmerk en het luxe modehuis lag niet zo voor de hand, maar voor Virgil Abloh was de connectie tussen de twee heel logisch. De legendarische ontwerper was in de jaren 2010 een meester geworden in het creëren van high-end streetwear met zijn merk Off-White™, met als hoogtepunt zijn benoeming tot artistiek directeur mannenmode bij Louis Vuitton in maart 2018. Een jaar eerder werkte hij aan zijn eerste Nike-ontwerpen, The Ten - een enorm succesvolle samenwerking die een sterke band tussen de twee opbouwde en leidde tot nog veel meer gezamenlijke sneakerreleases. Tegen 2021 was hij goed ingeburgerd bij beide bedrijven en had hij meer creatieve controle gekregen over Louis Vuitton, waardoor het het ideale moment was om het merk samen te brengen met Nike voor een nieuwe samenwerking. Het resultaat was de opmerkelijke Nike Air Force 1 x Louis Vuitton collectie - een set zeer begerenswaardige schoenen die de luxueuze esthetiek van Louis Vuitton en Abloh's kenmerkende streetwear styling samenbracht met Nike's iconische Air Force 1 silhouet.

De collectie werd voor het eerst getoond tijdens de Louis Vuitton Men's Spring-Summer 2022 runway show in juni 2021. Er waren 21 Air Force 1's van Virgil Abloh te zien, elk met zijn kenmerkende ontwerpelementen, waaronder Helvetica-tekst met hoofdletters en swoosh-tags met stekelige randen in een reeks kleuren. Ze maakten deel uit van een grotere groep van 47 AF1-ontwerpen en nu veel van de kleurstellingen aan de wereld zijn gepresenteerd, was het slechts een kwestie van tijd voordat ze te koop zouden zijn. De eerste verkoop vond plaats via een Sotheby's veiling in januari 2022, waarbij slechts 200 paar van een Brown Monogram Damier editie van de Nike Air Force 1 x Louis Vuitton beschikbaar werden gesteld aan een wereldwijd publiek. Het rijke mahoniehouten bovenwerk is gemaakt van fijn leer met een delicaat LV Monogram eroverheen gedrukt en het beroemde Louis Vuitton Damier patroon dat een dambord vormt op de toebox, de swooshes en het hielpaneel. Elk paar wordt geleverd in een stevige pilotenkoffer bedekt met een fel oranje Monogram Taurillon leer, waardoor de eigenaar een echt gevoel van luxe en exclusiviteit krijgt.

Hierna werden er verschillende Friends and Family paren geschonken aan een kleine groep beroemdheden, waaronder DJ Khaled en LeBron James, waardoor het Nike Air Force 1 x Louis Vuitton partnerschap nog meer hype kreeg. Degenen die niet in staat waren om een van deze zeldzame exemplaren te bemachtigen, moesten wachten tot juni 2022 voor een nieuwe kans om een paar te bemachtigen. Op dat moment kwamen er nog negen kleurstellingen beschikbaar voor het grote publiek, elk met hun eigen kenmerkende look. Drie van deze nieuwe Air Force 1 x Louis Vuitton sneakers zijn monochroom, met de klassieke Triple White en Triple Black versies in een Low stijl. De eerste is gemaakt van eersteklas leer, de tweede van pluche suède en elk heeft het LV monogrampatroon subtiel in het bovenwerk gedrukt. De derde is een Mid-editie van de Triple White, waarvan de hogere enkel wordt vastgezet met een riempje, maar verder met hetzelfde Monogram-drukwerk en metallic gouden letters op de tong, hiel en mediale flank.

Drie andere schoenen in deze eerste uitgave hebben klassieke kleurblokeffecten naast een nieuw canvasachtig materiaal. Deze zachte stof vormt de kleurrijke overlays van elke schoen, een in Gym Green, een andere in Comet Red en de laatste in een gewaagd Team Royal Blue. Het monogrampatroon verschijnt opnieuw, dit keer iets groter gedrukt dan de gedebosseleerde versie op de witte leren onderlaag van elke kleur. Vervolgens kwamen er twee AF1's met glimmende metallic effecten, de ene Metallic Gold, de andere Metallic Silver. De laatste maakt gebruik van glanzend chromen materiaal op de neus, met zwarte, gele, groene en paarse panelen op de rest, terwijl de eerste voor een volledig gouden bovenkant gaat. De negende sneaker ten slotte is nog een mid-top met een bovenwerk van leer versierd met het Damierpatroon en opvallend door het dynamische kunstwerk dat op de laterale zijwand is gedrukt. Ontworpen door de tatoeëerder Ghusto Leon uit Milaan, staat op deze opvallende afbeelding het woord "Vuitton" in stilistische letters die de schoen zijn bijnaam Graffiti opleverden.

Ondanks dat het historische team van Nike, Louis Vuitton en Virgil Abloh voor het succes van deze negen paar Air Force 1 sneakers heeft gezorgd, moet de rest van de collectie nog worden uitgebracht. Het publiek kon alle 47 ontwerpen bekijken tijdens een tentoonstelling in Brooklyn in mei 2022, maar verder dan dat is niemand gekomen. Het is onduidelijk hoeveel van de schoenen uiteindelijk beschikbaar zullen komen, dus verzamelaars zullen misschien nooit de hele set kunnen bezitten. Sinds de lancering in juni 2022 zijn er geen Louis Vuitton Air Force 1's meer uitgebracht, waardoor fans moeten speculeren over welke de volgende zullen zijn en welke voor altijd buiten bereik zullen blijven.

Rank de Nike Air Force 1 x Louis Vuitton
(0)

SPORTSHOWROOM maakt gebruik van cookies. Over ons cookiebeleid.

Doorgaan

Kies je land

Europa

Amerika

Aziatisch-Pacifisch

Afrika

Midden-Oosten