SPORTSHOWROOM

Filter op

  • Sorteren

  • Geslacht

  • Merk (Jordan)

  • Collectie (11)

  • Versie (Concord)

Air Jordan 11 Concord

Halverwege de jaren 90 was Michael Jordan bezig met een van de meest opmerkelijke comebacks in de sportgeschiedenis toen zijn elfde signature sneaker werd uitgebracht. De eerste iteratie van deze baanbrekende basketbaltrainer was zo'n verbluffende afwijking van anderen in het genre dat Jordan hem gewoon vroeg moest dragen. Hij ging het veld op in de Jordan 11 Concord tijdens de playoffs van mei 1995, een paar maanden voordat hij zou worden uitgebracht voor het publiek, en zo begon het prachtige verhaal van de Concord kleurstelling.

De originele Air Jordan 11 Concord was een favoriet voor Michael, vooral tijdens het NBA-seizoen '95-'96, dat uitmondde in zijn vierde kampioenstitel. Dit leverde het ontwerp veel aandacht op bij de release, maar de geraffineerde esthetiek, die is gemaakt om net zo goed bij een smoking te passen als bij een basketbaltrui, heeft de kleur een blijvende populariteit gebracht voor zowel de heren- en damesversies als de kinderversies. Het unieke uiterlijk wordt bepaald door het zwarte lakleren spatbord dat de hele schoen omsluit, boven de witte middenzool van Phylon-schuim. Het bevat Air demping over de hele lengte, terwijl de doorzichtige buitenzool een lichtgewicht, ondersteunende koolstofvezelplaat onthult. Onder de voorvoet en hiel liggen ondoorzichtige pods met visgraatgripformaties die voor extra tractie zorgen. Hun Dark Concord paarse coating is de bron van de naam van de sneaker. Een wit ballistisch gaas vult het bovenwerk en textielbanden vormen de oogjes naast de tong. Verfijnde merkopdrukken geïnspireerd door luxe modemerken verschijnen op de bovenkant van de tong en een zwarte Jumpman bevindt zich op de laterale hiel naast Jordan's shirtnummer 23 op de achterkant van de schoen. Interessant is dat de Concord die hij voor de release op het veld droeg 45 op de hiel had staan als verwijzing naar zijn honkbalshirt. Het was het nummer dat hij tijdelijk gebruikte bij zijn terugkeer naar basketbal, maar tegen de tijd dat de Jordan 11 Concord eind 1995 algemeen werd uitgebracht, had hij zijn oude nummer terug, dus staat dit op de hiel van de officiële sneaker.

Omdat het zo'n iconisch ontwerp is, is de Concord in de loop der jaren vele malen opnieuw uitgebracht. De eerste was de Retro-editie uit 2000, die er precies zo uitziet als het origineel. In 2000 en 2001 waren andere spelers die samenwerkten met Jordan Brand te zien in de kleurstelling. Derek Anderson was een van hen en ontving een uniek laag paar Air Jordan 11 Concords als Player Exclusive. Dit werd in 2006 gevolgd door een algemene Concord die samen met een Air Jordan 6 werd uitgebracht als onderdeel van het Defining Moments Pack. Dit werd gemaakt om Jordan's kampioenschappen van 1991 en 1996 te eren, die elk een van zijn legendarische drie-punten begonnen. De AJ11 heeft het bekende zwarte lakleer en witte ballistische mesh, maar de Metallic Gold accenten op de Jumpman en 23 markering, evenals het gebruik van zwart op de buitenzool pods, onderscheiden hem van zijn voorgangers.

De volgende High Concord retro kwam in 2011. Het ontwerp is vrijwel niet te onderscheiden van het origineel, maar hij heeft ondersteunende schoeninzetstukken en is verpakt in een Dark Concord-doos met het symbool "XI". Hij was bij de release zo populair dat de krachtige reactie van het publiek, waarbij sommige sneakerliefhebbers 's nachts kampeerden om een paar te bemachtigen, Nike en Jordan Brand ertoe aanzette om de manier waarop ze producten verkochten te veranderen, wat uiteindelijk leidde tot de loterijen en andere methoden die vandaag de dag worden gebruikt. Rond dezelfde tijd kreeg Jordan zelf een speciale Concord Low met gouden kampioenschapslogo's op de tong. Nogmaals, dit was een exclusieve schoen voor Jordan en zijn vrienden en familie, maar fans van de low-top hoefden niet lang te wachten om er een te bemachtigen, zij het zonder de aangepaste highlights van Jordan's paar.

Interessant is dat een variatie op de Concord het eerder tot een low-top sneaker bracht dan het klassieke ontwerp. Bekend als de Tuxedo of de Reverse Concord vanwege de omkering van de typische kleurstelling van de schoen, behoudt deze 2013 release veel van de opvallende kenmerken die geassocieerd worden met de AJ11. Hij gebruikt ook een kleurenpalet dat lijkt op dat van eerdere Concords, met wit op het spatbord en zwart op het achterwerk, voordat een levendig rood op de ondoorzichtige delen van de buitenzool afwijkt van de tonen van het origineel. In 2014 werd dan eindelijk de eerste Jordan 11 Low Concord uitgebracht voor het publiek. Afgezien van de laag uitgesneden kraag en de mini Jumpman in het midden van de hiel, is deze versie hetzelfde als de High, tot aan de elegante merkeffecten en de Dark Concord buitenzool pods.

In 2018 bracht Jordan Brand nog een Retro uit die de Concord terugbracht naar zijn oorsprong; naar een moment in mei 1995 toen Michael zijn proefpaar vroegtijdig droeg. In tegenstelling tot de sneaker die later dat jaar werd uitgebracht, had deze het nummer 45 op de hiel - Jordan's bijgewerkte jersey-nummer dat hij had meegenomen uit zijn honkbalspeldagen. Ten tijde van de algemene release was hij teruggekeerd naar zijn traditionele basketbalnummer 23 en dat gold ook voor de schoen, maar opmerkelijk genoeg was geen enkele retro-versie versierd met een 45 tot die van 2018. In alle andere opzichten is deze editie een kopie van het origineel, maar de toevoeging van dit alternatieve nummer maakt hem zeer gewild.

In hetzelfde jaar werd de Jordan 11 Concord aangepast voor gebruik in andere sporten met de release van een Cleat in zowel High als Low stijlen, voordat 2019 de Air Jordan 11 Low Golf in Concord kleuren opleverde. Terwijl de Cleat een gegoten buitenzool heeft met vaste noppen, heeft de Golf speciale zwarte spikes die kunnen worden verwijderd van de doorschijnende buitenzool. Hierna kwamen in 2020 twee nieuwe low-top ontwerpen die geïnspireerd waren op de originele AJ11 kleurstelling. Een daarvan was de Concord Bred, die het zwart-witte bovenwerk van de Concord combineert met een zwart-rode buitenzool die de legendarische Bred-kleurstelling eer aandoet. Bovendien zijn de 23 op de hiel en de Jumpman op de tong beide in een felrode tint uitgevoerd. De tweede release van dat jaar was de Concord Sketch voor dames. Het lakleren spatbord is versierd in een rijke blauwe tint, net als de meeste Jumpman-logo's en de 23 op de hiel.

Deze toevoegingen voorzagen sneakerfans van een paar geweldige opties naast de opties die trouw bleven aan het uiterlijk van het origineel, maar Jordan Brand ging nog steeds door met het maken van nieuwe versies van de Concord tot in de jaren 2020. In 2022 werden twee CMFT-ontwerpen uitgebracht, een versie van de traditionele kleurstelling en een paar Concord Breds. Het CMFT-model zelf herwerkt de Air Jordan 11 met comfortgerichte kenmerken zoals een zool van Cushlon-schuim en ademende perforaties langs de flanken. Deze elementen worden gecombineerd met aspecten van de AJ11 OG, want beide low-tops hebben een zwart lakleren spatbord dat de teen en laterale zijwand bedekt, een wit ballistisch mesh op het bovenwerk en een vetersysteem met webbing. Daarnaast hebben ze allemaal zwarte Jumpman-logo's op de tong en hiel, en een andere in reliëf op de buitenzool, die ijsblauw is op de Concord CMFT en felrood op de Concord Bred-variant.

Het jaar daarop, tijdens de feestdagen van 2023, kwam er nog een Retro uit. Deze is gemodelleerd naar de sneaker uit het Defining Moments Pack uit 2006, zelf een Concord-update, en heeft als zodanig veel van dezelfde ontwerpkenmerken. De ondoorzichtige pods op de buitenzool zijn bijvoorbeeld zwart in plaats van paars en hij is versierd met gouden accenten op het Jumpman-logo en de 23 op de hiel. Dit nummer wordt in goud herhaald op de binnenzool, terwijl de bovenkant van de schoen is uitgevoerd in eersteklas wit leer. Jordan Brand besloot de schoen Gratitude te noemen als "dank je wel" aan degenen die er in het begin bij waren en die de Air Jordan 11 tot op de dag van vandaag trouw zijn gebleven.

De Jordan 11 Concord is een tijdperkbepalende schoen die door velen wordt geassocieerd met Michael Jordan's verbluffende comeback halverwege de jaren 90. Het elegante kleurenschema heeft de aandacht getrokken. Het elegante kleurenschema heeft de aandacht getrokken van media en sneakerfans vanaf het allereerste moment dat hij op het veld verscheen, waardoor het een van de meest iconische van alle AJ11 kleurstellingen is. Vandaag de dag zorgen de stijlvolle look en de legendarische geschiedenis van de Concord ervoor dat elke retro-versie met opwinding en enthousiasme wordt ontvangen door zijn aanbiddende fans over de hele wereld.

Rank de Jordan 11 Concord
(0)

SPORTSHOWROOM maakt gebruik van cookies. Over ons cookiebeleid.

Doorgaan

Kies je land

Europa

Amerika

Aziatisch-Pacifisch

Afrika

Midden-Oosten