SPORTSHOWROOM

Filter op

  • Sorteren

  • Geslacht

  • Merk (Nike)

  • Lijn

  • Collectie (Dunk)

  • Model

  • Stijl

  • Versie (Panda)

Dunk Panda

De allereerste Nike Dunks kwamen in een set tweekleurige ontwerpen die een krachtige esthetiek van kleurblokken lieten zien. Aanvankelijk hielp dit om de populariteit van de schoenen te vergroten, omdat de kleuren de teams in de college basketbalcompetities van midden jaren tachtig vertegenwoordigden. Later trok deze ongecompliceerde look meer fans naar de Dunk, zowel in de hoge als in de lage versies, omdat het hen een veelzijdige stylingoptie bood voor dagelijks gebruik en sportieve bezigheden. De belichaming van deze stijl was de zwart-witte Dunk, die al vroeg in de geschiedenis van de sneaker uitkwam, maar tot op de dag van vandaag nog steeds bestaat. Ondanks, of misschien wel dankzij, de eenvoud heeft dit ontwerp, dat traditioneel bestaat uit zwart leren overlays op een witte achtergrond bovenop een witte tussenzool en een zwarte rubberen buitenzool, de tand des tijds doorstaan en is het uitgegroeid tot een van de meest gewilde sneakers van dit moment: de Nike Dunk Panda.

De eerste keer dat een paar Nike Dunks de naam Panda kregen was in 2008 met de gelimiteerde release van de Premium Ueno Panda. Deze high-top met een bovenwerk van wit ponyhaar en zwart leren overlays werd gemaakt ter ere van Ling Ling, een reuzenpanda in de Ueno Zoo in Tokio. Een low-top versie volgde in 2014, maar het duurde nog eens vijf jaar voordat de volgende Nike Panda Dunk uitkwam. Dit was de schaatssamenwerking van Jeff Staple in 2019, bekend als de SB Dunk Low Pro Panda Pigeon. De skateschoen treedt in de voetsporen van zijn eerdere Pigeon-ontwerpen en verwijst naar de media-aandacht die gepaard ging met de release van de originele NYC Pigeon in 2005 door middel van afbeeldingen in krantenknipsels op de buitenzool. Verder heeft hij een zwart-wit bovenwerk met groene accenten op het merk, een bamboeprint op de binnenzool en natuurlijk een duif geborduurd op de laterale hiel.

Twee jaar later, in maart 2021, werd de klassieke Dunk Retro Panda gelanceerd als een low-top versie van de kleurstelling in zowel dames- als herenmaten. Fans van high-top Dunks moesten bijna nog een jaar wachten tot januari 2022, toen de High release een vleugje rood toevoegde aan de tong branding om te gaan met de vertrouwde tweekleurige bovenkant. De ongelofelijke vraag naar beide Nike Panda Dunks zorgde ervoor dat het merk alleen al in 2022 de kleur meerdere keren opnieuw uitbracht, en ook in 2023 werden er meer geproduceerd. Vanwege de immense populariteit is de schoen nu uitgebracht in het volledige assortiment van Nike, inclusief kindermaten, dus er is een versie van deze iconische kleur voor iedereen.

Het begin van de jaren 2020 was een vruchtbare tijd voor zowel de Panda Dunk Lows als Highs, want er werden veel nieuwe stijlen gemaakt, die elk iets nieuws aan de look toevoegden. De Dunk High SE Vintage Panda is zo'n sneaker. De gebroken witte tussenzool en de onbedekte schuimtong geven de schoen een retrogevoel. De World Champ Dunk, ook wel bekend als de Panda 2.0, is een luxueuze versie met een vleugje goud op de tong en op de hiel, samen met een gouden vetersluiting en overlays van zwart leer met textuur. De Black Panda veranderde het kleurenschema door de schoen meer zwart dan wit te maken; de eerste kleur op het grootste deel van het bovenwerk en de buitenzool, de tweede alleen op de swooshes, tussenzool en veters. Deze slankere versie werd in 2023 bijgewerkt met de release van de Black Panda 2.0 - een model met een vergelijkbare zwarte constructie, maar geaccentueerd door extra hints van wit op de binnenzool branding, evenals de body van het hielpaneel en tong label, die helpt om de zwarte tekst geborduurd op elke meer opvallen.

Er is ook een collectie Nike Dunk Reverse Panda modellen geweest, die allemaal op een of andere manier de kleurstelling van de schoen door elkaar halen. De Air Dunk Jumbo editie, bijvoorbeeld, draait het palet van het origineel volledig om, met wit op de overdreven overlays en zwart als basislaag, terwijl een andere versie van de Reverse Panda die zowel als High als Low is uitgebracht bijna volledig in het wit is, met zwarte accenten op kenmerken zoals de swooshes en het hielmerk. Sommige Panda kleurstellingen hebben een andere toon toegevoegd aan het traditionele silhouet, te beginnen met de Red Swoosh Panda. Zoals de naam al suggereert, zijn de swooshes die langs de flanken lopen rood, maar hij heeft ook een hielpaneel en tong-branding in dezelfde felle tint. Levendige limoengroene tekst benadrukt het bovenwerk van de Reverse Panda Neon, en de Red Panda van 2023 heeft de roodbruine tinten van zijn naamgenoot op de suède achterkant en het hielpaneel. De schoen heeft ook grijsbruin suède bij de middenvoet en in de toebox, naast gebroken wit leer op de swooshes, het spatbord voor de voorvoet en de eyestay. Een zwarte tussenzool en donkerbruine rubberen buitenzool maken de look compleet.

Terugkerend naar een meer conventioneel kleurenschema is de Nike Dunk Panda Next Nature, een sneaker die erg lijkt op de 2021 editie maar gemaakt is van minstens 20% gerecycled materiaal. Het bovenwerk is gemaakt van synthetisch Flyleather - een milieuvriendelijk alternatief voor meer traditionele materialen - maar het meest opvallende aan de schoen is de fel limoengroene binnenzool, die is versierd met Nike's Move to Zero pinwheel logo. Elders behoudt de Low Disrupt 2 Panda het zwart-witte erfgoed van de colourway, maar speelt ook met de structuur van de onderdelen door extra overlays en swooshes toe te voegen, naast geborduurde logo's op de zijkant en de woorden "Nike Dunk" vet op de tong geschreven. Zijn voorganger, de excentrieke Dunk Low Disrupt, heeft ook de Panda behandeling gehad, net als de Twist - een ander model uit 2020 dat het silhouet veranderde door TPU banden rond de teen en hiel te plaatsen. Rond dezelfde tijd kwam een ander nieuw model uit, de Nike Dunk High Up, in een reeks kleurstellingen waaronder de klassieke zwarte en witte Panda.

Door de geschiedenis van de Nike Dunk is de Panda kleurstelling een van de populairste in deze uitgebreide collectie. Door zijn grote aantrekkingskracht is hij in allerlei verschillende ontwerpen nagemaakt, maar hij heeft altijd de algehele esthetiek van het iconische origineel behouden, waardoor het een opvallende sneaker is in de uitgebreide catalogus van het merk.

Rank de Nike Dunk Panda
(0)

SPORTSHOWROOM maakt gebruik van cookies. Over ons cookiebeleid.

Doorgaan

Kies je land

Europa

Amerika

Aziatisch-Pacifisch

Afrika

Midden-Oosten