SPORTSHOWROOM

  Filter op

  • Sorteren

  • Geslacht

  • Merk (Nike)

  • Lijn

  • Collectie (Air Max Pulse)

  Air Max Pulse

  De geschiedenis van Nike's Air Max lijn gaat helemaal terug tot 1987, toen de baanbrekende ontwerper Tinker Hatfield besloot de dempingstechnologie van het merk voor het eerst te onthullen. In de jaren daarna heeft de serie zich op ongelooflijke en onverwachte manieren ontwikkeld tot het punt dat er een enorme back catalogue van Air-geïnfundeerde ontwerpen is om uit te kiezen. Elke generatie heeft haar eigen Air Max model gekregen - eind jaren '80 brachten sneakerfans de originele Air Max 1, de jaren '90 gaven hen baanbrekende ontwerpen als de Air Max 95, Air Max 97 en de Air Max Plus, de jaren '90 de slanke Air Max 2003 en de sportieve Air Max 360, en de jaren '10 leverden voor het eerst een volledig zichtbaar luchtbed op in de vorm van de VaporMax zool. Toen het bedrijf de jaren 2020 inging, was het tijd voor de volgende evolutie van de Air Max, een die door een nieuwe generatie sneakerfans kon worden geadopteerd en waar de komende decennia met nostalgie op teruggekeken zou worden. Die schoen werd de Nike Air Max Pulse.

  Bij het ontwerpen van een sneaker voor een nieuw tijdperk wilde Nike iets produceren dat voortbouwde op eerdere Air Max modellen, maar ook een eigen unieke identiteit had. Het merk zag ook het belang om tegemoet te komen aan de behoeften van generatie Z, wat, in een wereld van toenemende verstedelijking, betekende dat er een schoen moest worden gemaakt die de duurzaamheid had om op de straten van de hedendaagse steden te worden gedragen. Het moest de jeugd van 2020 ook de ruimte geven om de grenzen van de mode te testen en hun eigen stijl te bepalen. Daarvoor moest hij een geweldige lifestyle-esthetiek hebben die overeenkwam met de tijdloze charme van de vroege Air Max sneakers.

  Om zulke verheven doelen te bereiken, wendden de ontwerpers van Nike zich tot de stad Londen voor inspiratie. De uitgestrekte hoofdstad van het Verenigd Koninkrijk, de belichaming van het hedendaagse stadsleven, heeft ook een belangrijke rol gespeeld in de sneakergeschiedenis van Nike, vooral door de levendige underground muziekscene, die in de loop der jaren ontwerpen als de Air Max 1, de Air Max 95 en vele andere heeft overgenomen. De Air Max Pulse werd geïnspireerd door de beelden en geluiden van Londense cultmuzikanten en -artiesten en verwerkte ook de stedelijke omgeving van de stad en de brutalistische architectuur in zijn invloeden. Hoewel dit de Pulse een eigen karakter gaf, markeerden de verwijzingen naar vroegere Air Max ontwerpen hem als een onbetwistbaar lid van deze illustere familie. De luchtbel is bijna rechtstreeks overgenomen van de Air Max 270, die zich op dezelfde manier om de hiel wikkelt als het silhouet van 2018, en waarop zelfs het nummer van die schoen is gedrukt. Hoewel het leek op de dempingseenheid van de 270, was het eigenlijk een bijgewerkte versie ervan. Nog een andere evolutie van het Air Max systeem, het maakte gebruik van een eenvoudige plastic clip zichtbaar aan de onderkant van de hiel om te helpen het gewicht van de drager gelijkmatiger over de zool te verdelen en een soepele overgang te creëren tussen de hiel en de voorvoet. Gecombineerd met een met schuim gedempte voorste helft leverde dat een zeer comfortabele sneaker op om de straten van de stad mee te doorkruisen. Naast deze duidelijke gelijkenis met de Air Max 270 gaf de Pulse ook subtielere knipogen naar modellen als de Air Max Plus. Hij had een lusvetersysteem en staven met 3M reflecterende elementen, vergelijkbaar met die op de Plus, samen met een nieuw uitziende branding die het onvergetelijke TN-logo nabootste.

  Ondanks deze hommages aan eerdere ontwerpen had de Air Max Pulse zijn eigen individuele esthetiek die hem onderscheidde. Hij had een stevige constructie van een duurzaam spatbord van synthetisch leer dat naar boven zwiepte naar de hiel, naast een meer retro-uitziend ademend gaas over het bovenste gedeelte, met een plastic bescherming die de hielcounter vormde voor extra stabiliteit. Het voorste deel van de buitenzool had Nike's betrouwbare Waffle grip, terwijl vacuüm gesealde elementen verdere bescherming boden tegen slijtage. 3M reflecterende accenten zorgden voor extra zichtbaarheid op de swoosh, het hiellipje en tussen de veters, en het TN-merk verscheen op de tong en de binnenzool. Een andere nieuwe reeks merkteksten werd in reliëf op de hielcounter aangebracht, en de Air Max letters werden licht gedebosseleerd in de sockliner - een fraaie toevoeging die de sneaker zijn eigen exclusieve touch gaf. Bovendien volgden de eerste kleurstellingen dezelfde muzikale en architectonische inspiratie, waarbij neutrale lichte en donkere tinten werden geïntegreerd met levendige details. De eerste Nike Air Max Pulse mengde wit, Photon Dust en Reflect Silver over het grootste deel van de buitenkant, met High Voltage rode accenten die voor aantrekkelijke kleuraccenten zorgden. Vergelijkbare kleurstellingen volgden in de vorm van een zwart-wit ontwerp en een Cobblestone model met meer zilvergrijze tinten, in overeenstemming met de stedelijke invloeden van de Pulse.

  De Air Max Pulse werd met veel tamtam uitgebracht op 26 maart 2023. Deze dag, die in de sneakergemeenschap bekend staat als Air Max Day, wordt gebruikt om het erfgoed van vroegere Air Max ontwerpen te vieren en om gloednieuwe modellen te lanceren die nog nooit eerder zijn gezien, waardoor het de perfecte plaats is om de nieuwste schoenen in de voorname lijn te onthullen. Naast de langverwachte Air Max 1 '86 Big Bubble, zorgden de throwback details en het kenmerkende uiterlijk van de Pulse, gecombineerd met de inzet van invloedrijke jonge muzikanten om de sneaker voorafgaand aan de release te promoten, voor een sterke impact op de dag. In een beweging die de inspiratie die ten grondslag ligt aan het ontwerp van de Air Max Pulse weerspiegelt, koos Nike twee van Londens meest prominente underground artiesten in meervoudig bekroonde DJ en songwriter Nia Archives en politieke rapper Jeshi om een band op te bouwen tussen sneakerfans en de schoen. Enkele weken voordat de Pulse officieel uitkwam, werd Jeshi gefotografeerd terwijl hij gratis paren uitdeelde aan zijn fans in een winkel op de hoek in Soho - de trendy uitgaansbuurt vormde de ideale locatie voor zo'n campagne en versterkte het profiel van het ontwerp.

  Ondertussen werd in Zuid-Korea de populaire K-Pop outfit NewJeans aangetrokken om de Nike Air Max Pulse te modelleren, naast andere Air Max Day releases, wat het profiel van de sneaker op een meer wereldwijde schaal verhoogde. De band, die pas een jaar eerder was opgericht, had een razendsnelle opkomst doorgemaakt en werd een wereldwijd succes. Ze waren zelfs benoemd tot public relations ambassadeurs van de stad Seoul. Gecombineerd met de hints van hip hop en UK garage vermengd met de pop en R&B invloeden van de groep, maakte dit hen de perfecte mensen om de jeugd van 2023 aan te spreken.

  Met deze steunbetuigingen was de Nike Air Max Pulse een succes bij de release, en slechts een maand later werd de eerste samenwerking aangekondigd. Opnieuw koos Nike ervoor om de muzikale invloeden achter de sneaker te eren om de jongere generaties aan te spreken. Bij de samenwerking was LA DJ en social media influencer Zack Bialobos betrokken, beter bekend als Zack Bia. Zelf lid van Gen Z, had hij al samengewerkt met een aantal populaire muziekartiesten, waaronder Drake en Jack Harlow, tegen de tijd dat hij werd gevraagd om samen te werken met Nike. Zijn Air Max Pulse ontwerp refereerde sterk aan zijn werk als DJ, met een uiterlijk dat is afgeleid van het uiterlijk van een CDJ draaitafel en met knipogen naar het label dat hij mede had opgericht, Field Trip Records. Een extra leren omhulsel compleet met een rits in het midden gaf de schoen een aparte esthetiek, en de zwarte buitenkant met opvallende rode accenten zette het thema van minimalistische kleurenschema's voort, zoals te zien was op de eerste paar kleurstellingen.

  De Nike Air Max Pulse kwam uit op een moment dat je zou kunnen denken dat Nike geen kant meer op kon met zijn tientallen jaren oude Air Max lijn. Het gedurfde uiterlijk kondigde echter de intenties van het merk aan om de jeugd van elke generatie te blijven voorzien van een eigen uniek model. Daarmee kwam de belofte van originele ontwerpen en een blijvende inzet om de Air Max technologie te blijven ontwikkelen, zodat elke nieuwe cohort jongeren kon genieten van de zachte demping en het stijlvolle lifestyle imago. Met de Air Max Pulse vond Nike niet alleen een nieuw tijdperkbepalend silhouet, maar ook een sneaker die de plaats van het merk in de jeugdcultuur voor een volgende generatie veilig stelde.

  Rank de Nike Air Max Pulse
  (0)

  SPORTSHOWROOM maakt gebruik van cookies. Over ons cookiebeleid.

  Doorgaan

  Kies je land

  Europa

  Amerika

  Aziatisch-Pacifisch

  Afrika

  Midden-Oosten