SPORTSHOWROOM
  adidas Samba

  Filter op

  • Sorteren

  • Geslacht

  • Merk (adidas)

  • Lijn

  • Collectie (Samba)

  • Model

  • Maat

  • Kleur

  • Editie

  • Sport

  adidas Samba

  adidas Samba

  143 artikelen

  De oudste schoen van adidas ging van voetbalsucces naar streetstyle-icoon

  Samba

  De Samba was de eerste schoen die ooit door adidas werd geproduceerd, en opmerkelijk genoeg wordt hij vandaag de dag nog steeds gemaakt, waardoor het hun oudste nog bestaande model is. Maar dat niet alleen, de adidas Samba heeft ook zijn eigen iconische status in de mode bereikt. Geen enkele andere voetbalschoen in de geschiedenis heeft zo'n culturele sprong gemaakt, wat een bewijs is van zijn onberispelijke, tijdloze ontwerp, zijn veelzijdigheid en de wereldwijde adoratie die hij door de decennia heen heeft gekregen.

  Het oorspronkelijke concept van de Samba was om voetballers te helpen spelen in barre, winterse omstandigheden zonder de angst om uit te glijden en te vallen op een ijzige ondergrond. Het plan was om dit innovatieve nieuwe product te lanceren op het WK van 1950, dat zou plaatsvinden in de Braziliaanse winter - niet bepaald dezelfde ijskoude temperaturen als die van de voetballers in Europa.

  Dus, in plaats van de gouden kans om het product op het WK te lanceren voorbij te laten gaan, werd adidas inventief. Ze gaven het de naam 'Samba', hetzelfde als de Afro-Braziliaanse dansstijl, om de Braziliaanse cultuur aan te spreken. Hierna begonnen de mensen de schoen in alle weersomstandigheden te dragen, of het nu wind, regen of zon was.

  Vier jaar later, op de Zwitserse Wereldbeker van 1954, droeg het hele West-Duitse team adidas laarzen toen ze een 3-2 overwinning behaalden op de duidelijke favorieten Hongarije in een van de spannendste voetbalfinales ooit gespeeld. Dit verstevigde de reputatie van adidas als fabrikant van voetbalschoenen van wereldklasse.

  De adidas Samba verschoof geleidelijk van de utilitaire kangoeroeleren constructie van de eerste stoere schoen naar de lichtere vorm van de adidas sprintschoen. Ze gebruiken nu conventioneler koeienleer en bieden zelfs pleer als veganistisch alternatief. Dit nieuwe ontwerp staat op een unieke bruine gomzool over een cupzool, heeft een grotere tong die omgeslagen kan worden, is uitgevoerd in een eenvoudige zwart-witte kleurstelling, en voor een laatste vleugje stijl is 'Samba' in goud op de zijkant gedrukt. Dit ontwerp is door de jaren heen gekoesterd door zowel voetballers als gewone dragers.

  In het Europa van de jaren zeventig was de Samba door zijn snelle, reactieve gevoel perfect voor 5-a-side futsal. Dit meer informele, op de straatstijl geïnspireerde spel werd gedurende dat decennium in steden en dorpen overal op het continent gespeeld, waardoor de Samba een enorme populariteit kreeg. Later, in de jaren 90, maakte de Samba, net als elk ander klassiek paar sneakers, gebruik van gevoelens van nostalgie om de eerste keuze te worden onder de skatergemeenschap van die tijd.

  Van het innovatieve, wereldbeker winnende begin, tot het behendige 5-a-side spel, tot de alternatieve jaren 90 skatescene, de adidas Samba is nu een sneaker voor het moderne tijdperk geworden. Dit alles geeft aan dat adidas een klassieker heeft gebouwd, en als er één ding is dat de Samba nooit zal zijn, dan is het gedateerd. Dat is nogal een stratosferische prestatie voor een paar voetbalschoenen met ijsweer die oorspronkelijk helemaal in 1950 werden uitgebracht.

  Rank de Adidas Samba
  (49)

  SPORTSHOWROOM maakt gebruik van cookies. Over ons cookiebeleid.

  Doorgaan

  Kies je land

  Europa

  Amerika

  Aziatisch-Pacifisch

  Afrika

  Midden-Oosten