SPORTSHOWROOM

Archive

Air Zoom

Het hoogwaardige dempingssysteem van Nike.

Nike Air Zoom
© Nike

Een nieuwe vorm van Lucht

Sinds de introductie in de reeks technologieën van Nike in 1977 is Air cushioning een integraal onderdeel van de productie van het merk. Tien jaar lang bleef het grotendeels onveranderd - totdat Tinker Hatfield de eerste Air Max schoen ontwierp. Met zijn zichtbare Air was zijn baanbrekende sneaker een enorm succes, wat onvermijdelijk leidde tot verdere innovaties van de technologie. De volgende iteratie van Air demping zou een ander soort ondervoetse vulling opleveren, die complex was in zijn constructie maar niet minder opmerkelijk in zijn resultaten. Het werd Zoom Air genoemd, en het gaf de beroemde technologie een geheel nieuwe dimensie.

Spanning creëren

De Air Zoom werd gedurende een aantal jaren ontwikkeld als een prestatiegerichte technologie om atleten van allerlei slag te ondersteunen. Hij liep zij aan zij met de Air Max versies en bood een andere demping; iets vlaks, laag bij de grond en efficiënt gestroomlijnd. Het geheim was de synthetische vezels die in de duurzame Air pocket waren ingebracht. Deze draden waren strak gespannen en verbonden met de boven- en onderkant van een onder druk staande Air unit, waar ze strak werden gehouden. Dit hielp om de Air demping in een vlakke positie te trekken die de drager dicht bij de grond bracht, wat voor meer stabiliteit zorgde. De Zoom Air was ook ongelooflijk responsief, een eigenschap die voortkwam uit de gespannen vezels. Als de voet op de Air Zoom drukt, buigen en verslappen deze vezels, voordat ze zich als een veer terugtrekken als de voet wordt opgetild. Terwijl de Air zijn gebruikelijke rol vervulde om de klap te verzachten, was de functie van de vezels om een uitstekende energieteruggave te bieden. Dit genereerde een zachte stap gevolgd door een krachtige duw van de grond, waardoor bewegingen sneller en efficiënter werden.

© Nike

Deze eigenschappen maakten de Air Zoom technologie perfect voor sporten die snelle bewegingen vereisten, waarbij de prestaties werden gemaximaliseerd door een paar milliseconden te besparen op de sprinttijden van een sporter. Toen de eerste Air Zoom schoen, de Nike Air Go LWP (Lightweight Performance), in 1995 werd uitgebracht, werd dit feit benadrukt op posters die het ontwerp lieten zien. Naast een foto van NBA-ster Tim Hardaway stond een regel tekst die benadrukte dat de technologie hem in staat stelde sneller te lopen en hoger te springen. De afbeelding verwees ook naar Zoom Air als "Tensile-Air" demping, zoals Nike het in de begindagen noemde als verwijzing naar de spanning in de duizenden vezels binnen de luchtzak. Het zou echter niet lang duren, want Tensile Air werd later dat jaar Zoom Air toen het werd gebruikt op de Air Zoom Flight 95, die werd gedragen door een andere beroemde basketballer uit die tijd, Jason Kidd. De Air Flight collectie was toen al een succes, en de populariteit ervan hielp de Zoom Air naam te verspreiden toen de technologie werd uitgerold naar verschillende Nike modellen.

© Nike

Aanpassingsvermogen is de sleutel

Basketbal was echter niet de enige sport die van deze nieuwe technologie profiteerde. De Nike Air Go maakte deel uit van een serie schoenen onder de LWP-paraplu. Deze reeks omvatte ook de Air Scream LWP, die was ontworpen voor crosstraining, de Air Challenge LWP, gemaakt als tennisschoen en gedragen door Andre Agassi, en de Air Zoom LWP, een hardloopschoen met Zoom Air in de voorvoet. Het scala aan sporten en ondergronden waarop het zo vroeg in zijn leven werd toegepast, laat de veelzijdigheid van de technologie zien. Hij kon in allerlei verschillende vormen en maten worden gemaakt, waardoor hij gemakkelijk in elk deel van de zool kon worden aangebracht, van de hiel tot de voorvoet en zelfs over de hele lengte van de schoen, om aan de specifieke bewegingen van verschillende sporten te voldoen. In 1997 kon Nike dankzij deze eigenschap een paar Zoom Air units op elkaar stapelen in de Air Foamposite One. Daarnaast bevatte de Foamposite een reeks andere Nike technologieën die de basketbalschoen log en te zwaar hadden kunnen maken, maar met de Air Zoom in de zool bleef hij licht en responsief.

© Nike

Demping voor elke sport

Schoenen met Zoom Air boden altijd deze voordelen, en tegen die tijd was het zich aan het vestigen als een populair dempingssysteem in tal van sporten, waaronder honkbal en American football. Zoom Air kwam al in 1996 in de legendarische Air Jordan serie terecht en is sindsdien toegevoegd aan retromodellen van de iconische Air Jordan 1. De demping werd vervolgens in 2001 in de Mercurial voetbalschoen gestopt, waarbij de populaire schoen de eerste voetbalspecifieke Zoom Air eenheid kreeg in de Air Zoom Mercurial van 2022. Later, in 2005, introduceerde Lance Mountain het in zijn SB Blazer, waarmee hij bewees dat de technologie ook het skateboarden kon verbeteren. De demping is een integraal onderdeel van de al lang bestaande Pegasus serie hardloopschoenen sinds hij in 2010 voor het eerst in de Pegasus 27 zat. In hetzelfde jaar verscheen het ook in de Nike Zoom Vomero 5, een sportschoen die sindsdien opnieuw is geïntroduceerd als een populair lifestyle ontwerp.

© Nike

Aan de voeten van legendes

Zoom Air verscheen niet alleen in zo'n groot aantal sporten, maar sierde ook de voeten van veel atleten, van honkballer Ken Griffey Jr. tot een van de meest behendige lopers van de NFL, Barry Sanders, en de wereldberoemde afstandsloopster Paula Radcliffe, die in 2004 de New York Marathon won in de Air Zoom Marathoner. In het basketbal was de technologie bijzonder geliefd, met talrijke spelers die schoenen droegen die het bevatten. De grote Michael Jordan had het in zijn 12e signature schoen, ontworpen door Nike legende Tinker Hatfield. Sheryl Swoopes, ster van de Women's NBA en de eerste vrouwelijke speler met een eigen Nike signature lijn, liet ze ook verwerken in de Air Swoopes 2. Tegenwoordig hebben de meeste basketbalschoenen van Nike Zoom Air in zich, dus veel moderne spelers verschijnen met de technologie aan hun voeten als ze op de velden staan.

Een zich steeds ontwikkelend concept

Met zulke grote namen die Air Zoom ontwerpen, is het duidelijk dat Nike hard heeft gewerkt om zijn innovatie relevant te houden, door in de loop der jaren bepaalde wijzigingen aan te brengen en ervoor te zorgen dat hij blijft evolueren. De eerste grote update werd in 1998 geïntroduceerd op de Nike Air Zoom Talaria van Tinker Hatfield, die de eerste Zoom Air unit met bodemvulling kreeg, waardoor hij dichter bij de onderkant van de buitenzool kwam en het dempingssysteem gelijkmatiger werd verdeeld. Dit bood een tweede optie naast bovenbelaste eenheden, die de Zoom Air dichter bij de bovenkant van de tussenzool hadden, zodat de voet er directer in duwde, wat een iets ander gevoel onder de voet gaf. Beide systemen zijn gebruikt in latere Zoom Air modellen. Daarna, in 1999, had de Air Zoom Citizen de allereerste zichtbare Zoom Air, met eenheden in zowel de voorvoet als de hiel. Hierdoor konden mensen eindelijk de trekvezels zien die de schoenen zo'n veerkracht gaven. In 2003 verscheen de Zoom Air Spiridon. Die introduceerde voor het eerst een sterke thermoplastische Pebax kooi rond de Zoom eenheid om de stabiliteit te verbeteren en extra bescherming te bieden, terwijl ook de hiel boven het niveau van eerdere schoenen uitkwam. Na verloop van tijd werkte Nike toe naar een over de hele lengte zichtbare Zoom Air unit, die uiteindelijk werd bereikt op LeBron's 10e signature schoen. In 2018 verschoof de Zoom-technologie opnieuw toen de Zoom Turbo werd toegevoegd aan de Kyrie 5. Het ontwerp van deze voorvoetse luchtzak, die daar speciaal werd geplaatst om tegemoet te komen aan de speelstijl van Irving Kyrie, gaf de drager multi-directionele demping voor nog meer ondersteuning tijdens pivots en zijwaartse bewegingen.

© Nike

Een reus van de dempingsgeschiedenis

Meer dan 25 jaar na het eerste gebruik van Zoom Air, blijft de technologie zijn weg vinden naar Nike's schoenen. Het is een innovatie die zich heeft ontwikkeld en verbeterd samen met de atleten die het heeft ondersteund, en daardoor heeft het zijn plaats verdiend naast Nike's andere dempingsgiganten: ingekapselde Air en Air Max. Het is het dempingssysteem bij uitstek geworden voor de prestatiegerichte sportmodellen van het merk, wat zijn status als een van de grote schoentechnologieën van onze tijd verzekert.

Lees meer

SPORTSHOWROOM maakt gebruik van cookies. Over ons cookiebeleid.

Doorgaan

Kies je land

Europa

Amerika

Aziatisch-Pacifisch

Afrika

Midden-Oosten